Elin Witchas fra Backstage og Peter Kreiner, Nomas direktør. Foto: Marcus Lantz

ROSKILDE FESTIVAL INSPIRERER MADFESTIVAL

Hvorfor serverer vi junkfood, når gæsterne i virkeligheden efterspørger friske råvarer? Roskildegruppen inviterede førende branchefolk til oplæg og diskussion for at blive klogere, og deltagerne lærte blandt andet mere om den kommende festivaldebutant MAD Foodcamp.

"Hvidt brød er noget lort!" Ordene er Claus Meyers og gjalder ud over en flæskestegssulten folkemængde en skoldhed julidag i 2010. Danskerne skal lære at bage bedre brød, og manden, der om nogen har indtaget danskernes køkkener som en nutidig Frk. Jensen, befaler festivalgæsterne at bruge "mindre gær!" og "mere salt!". Og de elsker det. I sådan en grad, at festivalen dræner den debuterende madbod for al spiseligt indhold.

Et nyåbnet bageri, tonsvis af ølandshvede og 12 måneder senere står den entrepante madmager foran godt 45 madinteresserede mennesker og branchefolk til Roskildegruppens event Backstage: Food, det 10. i rækken af arrangementer, der trækker på den enorme viden, Roskilde Festival genererer.

Til august er Meyer med til at arrangere MAD Foodcamp på Refshaleøen, den første madfestival i Danmark med plads til mere end 10.000 besøgende, og for at blive klogere på, hvordan man 'laver festival' har han henvendt sig til Roskilde Festival; derfor sidder festivaldirektør Henrik Rasmussen også med i den komité, der arrangerer MAD Foodcamp, og i tråd med Roskilde Festival vil al eventuelt overskud af festivalen ubeskåret gå til humanitære og kulturelle formå. 

Sælpuleren
"Først kommer latterliggørelsen, derefter modarbejdelsen og endelig anerkendelsen." Ordene er egentlig den tyske filosof Arthur Schopenhauers, men kommer denne fredag ud af munden på en anden af Ny Nordisk Mads fødselshjælpere, Nomas direktør Peter Kreiner.

Noma er medarrangør af MAD Foodcamp,  og for Kreiner handler det om, at positioner forpligter: "Vi er nødt til hele tiden at udvikle os og gå efter det perfekte, selvom vi godt ved, det ikke kan lade sig gøre. Tilbage i 2003 hed Noma jo ikke andet end Restaurant Sælpuleren," siger han og nævner, at det sandelig også er ambitionen, selv for en festival, der både forsøger at favne det folkelige og elitære.

På madfestivalen, der ligger under den årligt tilbagevendende københavnske augustfejring af maden, Copenhagen Cooking, vil der både være folkekøkken, mange økologiske bønder og et internationalt madsymposium med gastronomiske bannerførere som Andoni Luis Aduriz, køkkenchef og indehaver af den tre-stjernede restaurant Mugaritz i San Sebastian og Harold McGee, amerikansk forsker og forfatter med tilnavnet "the curious cook".

Succeskriteriet? At stable en festival på benene, hvor både bonde møder borger, og verdens bedste kokke kan inspirere og lade sig inspirere af lokale råvarer. Og på sigt, at MAD Foodcamp kan være for maden, hvad Roskilde Festival er for musikken.  

Madglad befolkning
En af grundene til, at madentreprenører som Meyer og Kreiner vælger at satse på en decideret madfestival, hvor det primære fokus er råvarer fra planteriget af høj kvalitet, er ikke mindst, at det er, hvad den nysgerrige forbruger efterspørger.

Det siger Thomas Nymann Jensen fra social media-firmaet Bybird, en af hovedkræfterne bag Fødevareministeriets hurtig-mad-kampagne Mums, der har som mål at gøre det nemmere for danskerne at finde sund og velsmagende hurtig-mad. Han og Jacob Klintrup fra kommunikationsfirmaet Kadaver fortæller denne eftermiddag om den brugerinddragende undersøgelse, som ligger til grund for kampagnen, og pointerer, at danskere ofte ser sig selv som eksperter og derfor i høj grad gerne vil inddrages, også når det handler om mad og hvilken hurtig-mad, der bør være tilgængelig på farten. Konklusionen er klar, folket vil have god kvalitet og er villig til at betale for den, selvom der som altid er forskel på, hvad folk siger, de vil gøre, og hvordan virkeligheden ser ud.

En sag er dog klar: MAD Foodcamp bør give et klart fingerpeg, om andre danske festivalgæster følger den roskildske tendens og for alvor bevæger sig væk fra tomme friturestegte kalorier krydret med sukker og tilsætningsstoffer. 

Publiceret:

14-07-2011 17:09

Forfatter:
Marcus Lantz

Nyheder

NETOP NU