De første spæde skridt til, hvad der senere skulle blive Roskilde Festival, blev taget helt tilbage i 1932

I 1932 samledes frivillige om at arrangere en byfest i Roskilde. Formålet var at samle penge ind til en lejrskole.

BYFESTER OG FRIVILLIGT ARBEJDE

Der går en lige linje fra de første byfester, hvor Hans Lauritz Algreen-Petersen selv var med til at arrangere morgenkaffeborde og sælge lodder i tombolaen, til festivalen i dag. Byfesterne foregik ligesom Roskilde Festival gør i dag på Roskilde Dyrskueplads.

Fra byfesterne udviklede det frivillige arbejde sig til en række projekter, der alle havde var centreret omkring børn og unge. I 1972 samlede Roskildefonden den fallerede Sound-festival op, der året før havde samlet 10.000 mennesker til koncerter med blandt andre Gasolin’, Povl Dissing, Alrune Rod og Sebastian, men var endt med underskud. En grundstamme af frivillige påtog sig udfordringen at føre festivalen videre, og hvert år skulle der tjenes penge nok til at kunne drive den næste. Roskildefondens vedtægter blev senere ændret flere gange, så man kunne støtte ikke bare lokale initiativer, men også nationale og til sidst internationale velgørenhedsprojekter

Vi kan ikke sige, at Roskilde Festival er startet i 1932, men man kan sige, at de tanker, der ligger bag festivalen – at man samler en masse frivillige for at tjene penge til velgørende formål specifikt rettet mod børn og unge – for alvor blev sat i arbejde dengang.
Hans Lauritz Algreen-Petersen, formand for Roskildefonden (i dag Fonden Roskilde Festival) 1975-86.

BLANDT EUROPAS STØRSTE MUSIKBEGIVENHEDER

I løbet af de næste årtier udviklede Roskilde Festival sig til en af Europas største musikbegivenheder, der gennem årene har tiltrukket stilskabende navne som Bob Marley, U2, Beastie Boys, Kraftwerk, Lou Reed, Metallica og Nirvana – for blot at nævne nogen få.

I dag skaber 130.000 gæster, optrædende og frivillige hvert år i en uge deres egen parallelverden, rig på oplevelser, der blander musik, kunst, kultur og socialt engagement. Meget har ændret sig siden 1932, men frivillighed er stadig en hjørnesten i festivalen, og formålet er fortsat at rejse penge til velgørende formål.

Det handler stadig om at udvikle fællesskaber, der flytter mennesker og om at hjælpe børn og unge.
Læs mere:
Roskilde Festivals forhistorie Roskilde Festivals forhistorie – Roskildefondens historie fortalt ud fra Forretningsudvalgets forhandlingsprotokol fra 1930'erne til slut 1980'erne