Roskilde Festival Gruppen

Vi fremmer forandring gennem fællesskaber, kunst og kreativitet året rundt.

SCROLL NED
Kim Matthai Leland

Miljø

Miljømæssig bæredygtighed handler om at reducere vores miljøaftryk markant ved blandt andet at reducere forbrug, fremme cirkulær økonomi, skåne naturen og etablere meningsfulde grønne samarbejder.

Vi arbejder målrettet med at reducere vores forbrug gennem konkrete initiativer, som beskrives i vores indkøbspolitik og planen for cirkulær festival samt gennem strategiske og fokuserede partnerskaber, der fremmer bæredygtig udvikling.

Tiltagene har ikke kun til formål at skabe forandring internt i Roskilde Festival Gruppen, men skal også inspirere andre til handling. 

Vi prioriterer derfor både målbare resultater på bundlinjen og handlekraftige globale og lokale fællesskaber som en central del af vores grønne omstilling.

Målsætninger

  • CO2e-NEUTRALITET
    Vi er CO2e-neutrale i scope 1 og 2 senest i 2025. I scope 3 har vi blandt andet et mål om, at det gennemsnitlige måltid solgt på Roskilde Festival i 2025 højst må udlede 0,75 kg CO2e.

  • ØGET RESSOURCEUDNYTTELSE
    Vi reducerer miljøbelastningen gennem mere effektiv anvendelse af ressourcer. Blandt andet har vi som mål at halvere de samlede affaldsmængder og øge genanvendelsen til 65 % med udgangspunkt i 2019.

  • SKÅNE NATUR OG BIODIVERSITET
    Vi køber lokalt og økologisk. Vi iværksætter tiltag, der skåner naturen og biodiversiteten og har en målsætning om, at mindst 35 procent af alle indkøb skal være miljømærkede i 11 specifikke produktgrupper.

  • GRØNNE PARTNERSKABER 
    Vi engagerer os aktivt i partnerskaber, der fokuserer på grøn omstilling og skaber en positiv effekt for miljøet.

Udvalgte resultater

  • UDLEDNING: CO2e-udledningen for 2024 er opgjort til 5.317 ton, hvoraf 5.220 ton stammer fra begivenheden Roskilde Festival. Det svarer til en samlet reduktion på lidt over 2.000 ton i forhold til 2023. Lidt over 1 % af udledningen stammer fra scope 1 og 2.

  • MÅLTIDER: Mad fylder en del af den samlede udledning af CO2e fra Roskilde Festival. I 2024 steg den gennemsnitlige udledning af CO2e pr. solgt måltid på Roskilde Festival fra 1,12 kg CO2e i 2023 til 1,14 kg CO2e i 2024. Denne stigning kan spores til en forøgelse i andelen af indkøbte animalske produkter (okse, lam, gris og mejerivarer). Tilsvarende kan vi se et fald i andelen af indkøbte grøntsager og bælgfrugter på henholdsvis 6 % og 15 %.

  • INDKØB: Vi udgav en ny indkøbspolitik i marts 2024, som stiller skærpede krav til vare- og materielindkøb i vores samlede virksomhed. I 2022 var 7 % af vores indkøb miljømærkede i 11 udvalgte produktgrupper. I 2023 var andelen steget til 15 %.

  • AFFALD: Roskilde Festival 2024 genererede 1.950 ton affald, hvoraf 22 % blev genanvendt. Til sammenligning var affaldsmængden i 2022 på 1.500 ton med en genanvendelsesprocent på 20 %. Den samlede stigning kan delvist skyldes vejret, da regnfulde år ofte fører til mere affald. 2024 var det næstmest regnfulde festivalår i historien. Derudover blev 1.120 kg farligt affald sorteret, mens 6.400 ton blev deponeret.

Case: Mindre affald med udlejning

Affaldsproblemerne på Roskilde Festival er en væsentlig udfordring, og vi arbejder målrettet på to fronter: at forebygge affald og forbedre sorteringen, så mere affald kan genanvendes. Disse indsatser hænger tæt sammen.

For at øge genanvendelsen skal vi mindske mængden af "engangsprodukter", som efterlades på festivalområdet i form af lavkvalitets campingudstyr, og som derfor dominerer festivalens affaldsdata.

En af løsningerne er udlejning af campingudstyr, der har til formål at fremme genbrug og reducere engangsforbrug. Deltagerne kan leje telte, madrasser, pavilloner og festivalstole mod et depositum, som de får tilbage, når udstyret returneres. I 2025 markerer vi fire år med lejeløsningen, og tendensen er klar: Stadig flere vælger at leje frem for at eje, hvilket sikrer, at udstyret kan bruges igen år efter år.

I 2024 udlejede vi knap 9.000 enheder, hvilket er en stigning på knap 25 procent i forhold til de 7.224 enheder i 2023. Udlejningen bidrager ikke kun til en renere festivalplads, men også en model, der demonstrerer, hvordan konkrete løsninger kan tackle komplekse miljøudfordringer.