
Vi fremmer forandring gennem fællesskaber, kunst og kreativitet året rundt.

Social bæredygtighed handler om at skabe mangfoldige, inkluderende fællesskaber og forbedre vilkårene for mennesker. Det omfatter både frivillige, praktik- og ressourceforløb samt de mere end 100 projekt- og fuldtidsansatte i Roskilde Festival Gruppen.
I alle vores aktiviteter arbejder vi for at fremme fællesskab, diversitet og lighed med frivilligt engagement som omdrejningspunkt. Gennem respektfulde frirum og filantropisk arbejde gør vi en forskel for børn og unge og styrker unge aktivisters stemmer og deres engagement i en bæredygtig fremtid.
Vores indsatser spænder fra at inspirere til refleksion til konkrete handlinger, der skaber positive forandringer – både i vores organisation og i samfundet omkring os.
- MANGFOLDIGE FÆLLESSKABER
Vi skaber og støtter mangfoldige, inkluderende og respektfulde frirum og fællesskaber. Det omfatter adgang til rolige områder på vores begivenheder, diversitet i rekruttering samt målrettede indsatser for at reducere grænseoverskridende adfærd og fremme trivsel. - FRIVILLIGHED OG AKTIVISME
Vi styrker og udvikler frivilligheden og aktivismen. Vi arbejder for høj tilfredshed blandt vores frivillige og fokuserer på at tiltrække og engagere ildsjæle i aktiviteter ud over Roskilde Festival, f.eks. GRASP og RFX Safety. - UNGE OG SOCIALT ENGAGEMENT
Vi skaber muligheder for unge til at engagere sig aktivt i fællesskaber og bæredygtige initiativer. Vi støtter sociale formål gennem donationer, hvor en væsentlig del af vores udlodninger går til projekter, der fremmer unges trivsel og udvikling.
- TILFREDSHED
Tilfredsheden blandt frivillige og ansatte er en vigtig indikator for et godt arbejdsmiljø og meningsfuldt engagement. I 2024 var tilfredsheden blandt vores ildsjæle 89 % mod 79 % i 2022. Den seneste måling blandt ansatte blev afsluttet i januar 2024, og vi arbejder på nye metoder til at få hyppigere og bedre indsigt. Derfor præsenterer vi ikke en samlet måling for 2024. - ADFÆRD
Antallet af oplevelser med grænseoverskridende adfærd blandt deltagere på Roskilde Festival er faldet støt fra 2016 til 2024. I 2024 introducerede vi som en del af indsatsen Orange Together tre såkaldte Soft Spots, som tilbød festivaldeltagere et trygt sted til samtaler om oplevelser, trivsel og personlige udfordringer. - FRIVILLIGHED
Roskilde Festival danner rammen om et stærkt frivilligt fællesskab, som vi også ser vokse uden for selve festivalens aktiviteter. Blandt andet er antallet af frivillige i RFX Safety steget fra 258 i 2023 til 307 i 2024. - DONATIONER
I 2024 udbetalte vi 9.875.679 kr. til 34 modtagere inden for det sociale område, blandt andre organisationer som U-Turn, LGBT+ Danmark og Girltalk. Derudover uddelte vi 1.101.411 kr. i humanitære donationer til Læger uden Grænser og Dansk Røde Kors.

En del af overskuddet blev i 2024 doneret til unge i projektet Skabertrang i Roskilde Kommune. Projektet er et kunstnerisk og pædagogisk initiativ, der fremmer kreativitet og skabertrang gennem samarbejde mellem børn, unge og voksne professionelle kunstnere, musikere og performere.
For nogle børn og unge er kreative fællesskaber en naturlig del af hverdagen, men for en stor gruppe er det en ukendt verden. Essensen af Skabertrang er at nå netop denne målgruppe ved at flytte tilbuddene ud til de steder, hvor børn og unge allerede er i deres hverdag.
Foreningen Roskilde Festival donerede 2,1 millioner kroner til projektet for at styrke indsatsen og nå endnu flere. Projektet administreres af Kulturskolen Roskilde i samarbejde med Klub Roskilde Øst, AABEN DANS og Professionshøjskolen Absalon. Sammen håber vi, at Roskilde Kommune kan inspirere andre til at skabe lignende initiativer.
Mere viden
- Orange Together 2024Erfaringer og viden om adfærd og oplevelser på RF24
- Orange Together 2024 (English)Experience and Knowledge about behavior and well-being at RF24
- Diversitet og lighedHandleplan for et mangfoldigt fællesskab
- Et åbent fællesskabhandleplan for alkoholkultur
- Vi giver unge drømme livRoskilde Festival Gruppens uddelingspolitik